← Back to Blog

Από την Αθήνα στην Κοπεγχάγη

Κάθε ταξίδι είναι ωραίο και ξεχωριστό. Ακόμα πιο ξεχωριστό το κάνει το να γίνεται με 18 άτομα, λίγο παραπάνω το να περιλαμβάνει ένα από τα καλύτερα Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, καi ακόμα περισσότερο το να μένεις σε φοιτητές που έχεις δει μία, άντε δύο φορές στη ζωή σου.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, υποδεχτήκαμε 15 Δανούς φοιτητές στην Αθήνα. Στα πλαίσια του study trip τους στην Ελλάδα, διοργανώσαμε ένα business workshop σαν ThinkBiz με τη βοήθεια της Warply, στο οποίο προσκαλέσαμε και άλλους 15 φοιτητές από εδώ. Δεν πέρασε πολύς καιρός από την στιγμή που έφυγαν και μας ανακοίνωσαν την επιθυμία τους να μας φιλοξενήσουν στην Κοπενχάγη, ώστε να έχουμε κι εμείς μία αντίστοιχη εμπειρία. Έτσι και έγινε και στις 23-26 Οκτωβρίου είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε κι εμείς με τη σειρά μας ένα study trip που μας προσέφερε εμπειρίες, αναμνήσεις, γνώσεις.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, είχαμε την ευκαιρία να οργανώσουμε άλλο ένα Workshop, αυτή τη φορά στο Copenhagen Business School. Σε ένα πανέμορφο κτήριο, εκτός Campus, κάναμε ένα μικρό introduction στο business model canvas με τη μορφή παιχνιδιού, ένα concept που είναι άκρως διαδραστικό και απαιτεί πάρα πολύ μικρό χρόνο εκμάθησης, οπότε ήταν και μία σωστή και σίγουρη επιλογή για την περίσταση. Οι φοιτητές, Έλληνες και Δανοί, συζήτησαν, έκαναν brainstorm, έφτιαξαν στρατηγική για μία επιχείρηση που τους δόθηκε, σχεδίασαν το target market της αλλά και με τη δημιουργικότητα τους δόμησαν άρτια business models με τα οποία θα μπορούσε να έχει έσοδα. Όλα αυτά σε ένα πολύ ενδιαφέρον και fun workshop, με τη συνοδεία φαγητού και ποτού.

3

Άλλο σημαντικό κομμάτι του ταξιδιού, ήταν η επίσκεψη μας στην Podio (project management tool, εξαγοράστηκε από την Citrix το 2012). Δεν θα μπορούσαμε να μην είμαστε ενθουσιασμένοι για αυτό, καθώς χρησιμοποιούμε ήδη τη συγκεκριμένη πλατφόρμα (hint: ThinkBiz Project Management) και ήταν αρκετά ενδιαφέρον το να γνωρίσουμε τα άτομα που την υλοποίησαν. Στην Podio, ακούσαμε για την ιστορία της εταιρίας και συμμετείχαμε σε ένα mini-workshop σχετικά με τη στρατηγική της για το επόμενο διάστημα στο κομμάτι customer acquisition και business development. Αξίζει να σημειωθεί, ότι όσες ιδέες προτάθηκαν από τους συμμετέχοντας, πήγαν κατευθείαν στο αντίστοιχο τμήμα της Podio προς εξέταση.

this

Την τελευταία μέρα, επισκεφθήκαμε το Copenhagen School of Entrepreneurship, έναν οργανισμό – τμήμα του CBS που λειτουργεί σαν accelerator για νέες επιχειρήσεις από φοιτητές του πανεπιστημίου, αλλά και σαν ένα σταθμός για networking, γνώσεις και ανταλλαγή feedback. Εκεί ήρθαμε αντιμέτωποι με την εξής πραγματικότητα: Ο average Δανός φοιτητής του CBS, έχει τη δυνατότητα εφόσον έχει μία ιδέα, να εισαχθεί στο incubator του ίδιου του πανεπιστημίου, να έρθει σε επαφή με experts του τομέα του, να γνωρίσει επενδυτές, να γίνει με λίγα λόγια κομμάτι ενός pool επιχειρηματικότητας που πηγάζει από το ίδιο του το ακαδημαϊκό περιβάλλον. Γνωρίσαμε 3 φοιτητές των οποίων οι επιχειρήσεις φιλοξενούνται στο CSE, διαφορετικών επιπέδων – από πολύ προχωρημένες έως και αρκετά αδόμητες – αλλά και αρκετά διαφορετικών κλάδων. Είχαμε την ευκαιρία να τους ακούσουμε να μας παρουσιάζουν τις ιδέες τους αλλά και να μας πουν σε τι τους έχει βοηθήσει το εν λόγω incubator αλλά και το πανεπιστήμιο σαν σύνολο. Γιατί μένουμε σε όλα αυτά? Γιατί ζήσαμε χειροπιαστά ένα περιβάλλον το οποίο έχουμε σαν στόχο να βοηθήσουμε να δημιουργηθεί, ένα υγιές και περιβάλλον για την ανάπτυξη επιχειρήσεων μέσα στο πανεπιστήμιο.

Share this article

Facebooktwitterlinkedin