Εργασία από το σπίτι | 5 Διαφορετικές Περσόνες

Εργασία από το σπίτι | 5 Διαφορετικές Περσόνες
30/03/2023

Εργασία από το σπίτι | 5 Διαφορετικές περσόνες

 

Η επιχειρηματικότητα και η κίνηση της αγοράς δεν σταματά ποτέ, κάτι που αποδεικνύεται και εν μέσω κοινωνικού περιορισμού. 

Το ThinkBiz θέλοντας να αποτυπώσει μια μικρή εικόνα του τι σημαίνει να αντικαθιστάς το μέχρι πρότινος εργασιακό σου περιβάλλον με τον χώρο που ζεις, κοιμάσαι και χαλαρώνεις ήρθε σε επαφή με 5 διαφορετικές κατηγορίες ανθρώπων και συζήτησε μαζί τους.  

Εκείνοι με την σειρά τους, μας είπαν πώς βιώνουν την εργασία από το σπίτι, πόσο παραγωγικοί νιώθουν αλλά και ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.  

Πάρτε μια γεύση με μερικά quotes που είπαν οι ίδιοι και διαβάστε ολόκληρες τις συνεντεύξεις στα αντίστοιχα παρακάτω links.

 

O Καθηγητής Πανεπιστημίου

Επάγγελμα / Κλάδος → Αναπληρωτής Καθηγητής Οργανωσιακής Συμπεριφοράς στο ΟΠΑ
‍Διευθυντής Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού

Σχέση με υπολογιστές → Αρκετά καλή

Η δουλειά του πανεπιστημιακού δεν είναι η κλασσική δουλειά 9-5 που έχουν πολλοί εργαζόμενοι. Εγώ δηλαδή συμβαίνει πολύ συχνά να περνάω 2-3 ημέρες την εβδομάδα στο σπίτι δουλεύοντας remotely, κυρίως στα πλαίσια της έρευνας. Μένοντας στο σπίτι, γράφοντας, διαβάζοντας κάνεις την δουλειά σου πολύ πιο συγκεντρωμένα, με περισσότερη ησυχία και μπορείς να είσαι πιο παραγωγικός. Αυτό προϋποθέτει βέβαια ότι κάποιες ώρες μπορείς να είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος, κάτι το οποίο είναι πιο δύσκολο όταν βρίσκονται και τα παιδιά όλη μέρα στο σπίτι.

Σίγουρα δεν θεωρώ ότι η εξ’ αποστάσεως διδασκαλία μπορεί να υποκαταστήσει πλήρως την δια-ζώσης, αλλά νομίζω πως για τις συνθήκες που ζούμε είναι μια πολύ καλή εναλλακτική. Θεωρώ ότι η χρήση εργαλείων όπως η βιντεοσκόπηση και το Live Streaming ενδεχομένως να λειτουργήσουν συμπληρωματικά σαν κομμάτι της διδασκαλίας. Αυτό ονομάζεται blended learning, και σημαίνει να προσπαθείς να συνδυάσεις τα θετικά και των δυο μεθόδων.

Είναι σίγουρα διαφορετικό, καθώς δεν βλέπεις τις αντιδράσεις των ανθρώπων από κάτω. Η αλήθεια είναι πάντως ότι είναι πιο εύκολο. Ξυπνάς, πίνεις τον καφέ σου και δεν χρειάζεται να παίρνεις τους δρόμους και το αυτοκίνητο. Δεν ξέρω βέβαια σε τι βαθμό αυτό θα μου άρεσε αν ήξερα ότι θα ήταν μόνιμο, γιατί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της δουλειάς μας είναι η διαπροσωπική επικοινωνία με τους φοιτητές. Αν δεν υπήρχε αυτή και έμενες σε ένα τέτοιο μονομερές πλαίσιο δεν νομίζω ότι θα μου άρεσε ιδιαίτερα.

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε ολόκληρη την συνέντευξη

 

Ο επαγγελματίας χορευτής

Επάγγελμα / Κλάδος → Instructor/Choreographer

Σχέση με υπολογιστές → Άριστη

Το να χορεύω είναι ανάγκη και οι τοίχοι του σπιτιού μου δε θα με εμποδίσουν να το κάνω. Χορεύω στο σαλόνι, στην κουζίνα μου, οπουδήποτε. Στην δουλειά μου όμως δεν χορεύω μόνος, διδάσκω και η έλλειψη της ανθρώπινης επαφής κάνει το έργο μου δυσκολότερο. Αντιλήφθηκα ότι δεν είναι μόνο δική μου ανάγκη να χορεύω αλλά και των μαθητών μου. Ωστόσο ένα Instagram Live ή ένα βίντεο στο Tik Tok δε λύνει το θέμα της ανθρώπινης αμεσότητας καθώς ούτε και το βιοποριστικό κομμάτι της δουλειάς. Άρχισα λοιπόν να αντιλαμβάνομαι πως ανοίγεται μία νέα αγορά, ένα νέο education industry. Συγκεκριμένα, αποφάσισα να συμμετέχω μαζί με άλλους χορευτές σε μία πλατφόρμα με online classes χορού. Όλο αυτό το βλέπω σαν ευκαιρία όχι μόνο για μένα αλλά και για το επάγγελμά μου γενικά, καθώς κόσμος που μένει στην επαρχία ή υπό άλλες συνθήκες δε θα προλάβαινε να συμμετέχει σε ένα μάθημα χορού, έχει πλέον αυτήν τη δυνατότητα.

Για μένα η παραγωγικότητα είναι συνώνυμη της δημιουργικότητας. Όσο υπάρχει θέληση για νέα πράγματα τίποτα δεν αλλάζει. Η ψηφιοποίηση είναι πλέον γεγονός,  δεν πιστεύω πως θα αντικαταστήσει τα “κανονικά” μαθήματα, αλλά θα υπάρχει σίγουρα σαν επιλογή.

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε ολόκληρη την συνέντευξη

 

Το ζευγάρι

Επάγγελμα / Κλάδος → Πληροφορική (άνδρας), Δημόσιες Σχέσεις (γυναίκα)

Σχέση με υπολογιστές → Πολύ καλή (άνδρας) και μέτρια (γυναίκα)

Η μεγαλύτερη αλλαγή με την οποία ήρθαμε αντιμέτωποι αυτό το διάστημα ήταν το γεγονός ότι είχαμε όλη την οικογένεια στο σπίτι και εργαζόμασταν όλοι παράλληλα. Πλέον στο σπίτι δεν υπάρχει κουζίνα, έχει μετατραπεί σε χώρος εργασίας. Δουλεύουμε περισσότερες ώρες, μέχρι να βγάλουμε τα tasks της ημέρας. Ουσιαστικά δεν υπάρχει ωράριο. Είναι ωραίο όμως που εργαζόμαστε στο ίδιο σπίτι. Έχεις ένα κοντινό και αξιόπιστο άνθρωπο να μιλήσεις όταν κάτι δεν πάει καλά με την δουλειά ή όταν η απομόνωση καταντά ανυπόφορη. Έχεις τον άνθρωπό σου, και αυτό είναι όμορφο.

Εμείς θα σας συμβουλεύαμε, αν βρεθείτε σε αυτή την θέση, να στήσετε αυτά που μπορείτε και χρειάζεστε για την εργασία σας, σε ένα σημείο του σπιτιού. Με αυτό τον τρόπο θα ξέρετε ότι αυτός ο χώρος είναι μόνο για δουλειά και διαχωρίζεται από τους υπόλοιπους.

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε ολόκληρη την συνέντευξη

 

O Growth Marketing Specialist

Επάγγελμα / Κλάδος → Digital / Growth Marketing

Σχέση με υπολογιστές  Άριστη

Πρώτη φορά δουλεύω εξ’ αποστάσεως. Προφανώς επειδή ασχολούμαι με το digital marketing, οι τυπικές διαδικασίες εκτελούνται με τον ίδιο τρόπο όπως προηγουμένως, με ψηφιακά εργαλεία, όπως το Figma, το Drive και το ClickUp. Για να αποφύγω τα διάφορα distractions, απομονώνομαι στο δικό μου χώρο, όπου μπορώ να δουλέψω ανενόχλητος. Επιδιώκω να δουλεύω στο φυσιολογικό μου ωράριο, προκειμένου να εξασφαλίσω τη μέγιστη δυνατή επικοινωνία με τους συνεργάτες μου που δουλεύουν αντίστοιχα τις ίδιες ώρες, με τα ενδιάμεσα διαλείμματα που έκανα και στο χώρο εργασίας μου, χωρίς να τα παρατείνω. Κάποιες φορές μπορεί να δουλεύω και περισσότερο. Αυτό που λείπει όμως είναι η ταχύτητα με την οποία επικοινωνούνται νέα project. Σε ιδανικές συνθήκες θα ήθελα να δουλεύω τον περισσότερο καιρό σε συνθήκες γραφείου, αλλά να έχω και την επιλογή του remotely.

Αν θες να είσαι παραγωγικός, πρέπει να σου αρέσει αυτό που κάνεις. Διαφορετικά προσπάθησε να βρεις μια δικλείδα, η οποία θα λειτουργεί ως κίνητρο για την παραγωγικότητά σου. Γενικά θεωρώ ότι το πιο σημαντικό είναι να προσαρμόζεσαι στις καταστάσεις. Μπορεί η κατάσταση που ζούμε να είναι πρωτόγνωρη, αλλά ίσως μας κάνει να αναθεωρήσουμε τους τρόπους εργασίας, δημιουργώντας περισσότερες επιλογές και ευκαιρίες.

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε ολόκληρη την συνέντευξη

 

Η διατροφολόγος

Επάγγελμα / Κλάδος  Κλινική Διατροφολόγος/ Διαιτολόγος

Σχέση με υπολογιστές → Καλή

Είχα ήδη εμπειρία στην εργασία εξ αποστάσεως καθώς έχω πελάτες οι οποίοι βρίσκονται είτε στο εξωτερικό, είτε σε νησιά. Όμως η συντριπτική πλειοψηφία των ραντεβού λαμβάνουν χώρα στο γραφείο μου, που εκτός από την υλικοτεχνική υποδομή, υπάρχει και ένα στοιχείο ψυχολογικής υποστήριξης και διαπροσωπικής επαφής με τον άνθρωπο που έχω απέναντι μου. Αυτές οι υπηρεσίες δυστυχώς την συγκεκριμένη περίοδο έχουν χαθεί. Η παραγωγικότητα μου λοιπόν έχει πέσει κατά 50%, αφού και οι μισοί πελάτες μου έχουν προχωρήσει σε παύση της συνεργασίας για αυτό το διάστημα.

Μια συμβουλή που θα έδινα σε έναν ελεύθερο επαγγελματία είναι να οργανώσει την δουλειά του ανάλογα με τις ώρες που θέλει να διαθέσει κάθε μέρα, να τις γκρουπάρει και να προσπαθεί όσο μπορεί να σχηματίζει ένα ωράριο. Εξάλλου ο ελεύθερος επαγγελματίας έχει πιο ανεπτυγμένα organizing skills και πλέον, όλος ο κόσμος έχει αρχίσει να εξασκεί ένα ακόμα πολύ σημαντικό soft skill: την προσαρμοστικότητα.

Αυτό που πρέπει να τονίζουμε στους πελάτες μας είναι η αξία της επικοινωνίας. Μου έχει λείψει η ανθρώπινη πλευρά του επαγγέλματος μου. Όταν χαθεί ένα κομμάτι της ζωής μας, τότε το λησμονούμε.

Κάντε κλικ εδώ για να διαβάσετε ολόκληρη την συνέντευξη

 

Μέσα από τις 5 παραπάνω συνεντεύξεις, γνωρίσαμε 6 υπέροχους ανθρώπους αλλά κυρίως είδαμε ποσό διαφορετικά αντιμετωπίζει ο καθένας μας την εργασία από το σπίτι. Αυτό που εμείς κρατάμε από αυτή την εμπειρία είναι πως, παρόλο που η προσαρμογή μας σε νέα δεδομένα ήταν άμεση και ίσως από πολλούς απρόσμενη, η ανάγκη για προσωπική επαφή δεν υποκαθίσταται. Εσείς, τι κρατάτε;

Ευχαριστούμε θερμά τους: Νίκος Κ., Σάντυ Κ., Άγγελο ΠέτρουΧάρη ΚολυβοδιάκοΙωάννη Νικολάου και Αλεξάνδρα Γεωργίου.

 

BACK